Se oikea koiranruoka

Jo sukupolvien ajan on keskusteltu siitä, mikä olisi parasta ruokaa koiralle. Ja mitä todennäköisemmin samaa keskustelua käydään vielä monia vuosia. Monet ihmiset, me mukaan luettuina, julistamme tietävämme mikä olisi parasta ruokaa koiralle. Kuitenkin totuus on, että sinä omistajana tiedät, mikä on parasta sinulle ja koirallesi.
Koirat polveutuvat sudesta ja ovat siten lihansyöjiä. Jos koirasi saisi valita mitä se söisi, niin se valitsisi sen mitä sen esi-isätkin ovat valinneet: sisäelimiä ja lihaa, jotka sisältävät juuri niitä ravintoaineita, joita koirat tarvitsevat. Nämä luonnossa olevat ainekset ovat juuri samoja, joita löydät VOM-tuoteperheestä. Tutkimustulokset* osoittavat, että koirat – jos ne voisivat valita itse – päätyisivät syömään ravintoa, jossa olisi korkea rasva pitoisuus ja jonka energiasta kolmannes tulisi proteiinista.
* Geometric analysis of macronutrient selection in breeds of the domestic dog, Canis lupus familiaris. Adrian K. Hewson-Hughes et.al. 2012.

vom logo

Koira on koira

Uskallamme väittää, että omena on omena, eli koira on koira – oli se sitten iso tai pieni, musta tai valkea.
Koiran ruokaa on saatavilla laaja valikoima, erivärisenä ja muotoisena, niin pienille, isoille, terveille ja sairaille koirille kuin metsästyskoirille, kotikoirille ja niin edelleen. Me epäilemme: onko tämä oikeasti tarpeellista ja onko se koirien tarpeiden mukaista? Kaikki koirat tarvitsevat ja ansaitsevat ravitsevan ruokavalion vuoden jokaisena päivänä. Jos ruokit koirasi Vom og Hundemat -tuotteilla joka päivä, niin silloin annat koirallesi ravintomielessä sen perustan, jonka koirasi tarvitsee pitkään ja terveelliseen elämään – riippumatta siitä, onko kyseessä metsästyskoira, perhekoira, näyttelyvalio tai mikä tahansa koira.

Koiran luonnolliset ravintotarpeet

Luonto on päättänyt, että koira ja sen serkku susi, ovat lihansyöjiä ja metsästäjiä. Niiden fysiologia on kehittynyt sellaiseksi, että niiden ravinto on eläinrasvoja ja proteiinia. Hiilihydraatit eivät sovellu koiran ravinnoksi, korkeintaan vähäisessä määrin.
Koiran ja muiden lihansyöjien ruuansulatusjärjestelmä on kehittynyt prosessoimaan kyseisten eläimien luonnollista ruokavaliota. Koirilla ja muilla lihansyöjillä on esimerkiksi suuri vatsa, koska niillä voi luonnossa mennä pitkiä aikoja ennen seuraavaa saalista.
Ruuansulatuskanava on yksinkertainen, lyhyt ja kehittynyt käsittelemään korkean energiapitoisuuden ravintoa.
Koirilla on myös sekä isot ja terävät kulmahampaat että terävät poskihampaat, jotta ne voivat irrottaa suuria lihanpaloja sekä murskata luita.
Sen sijaan koirilla ei ole amylaasia syljessään – amylaasi pilkkoo ruuassa olevia hiilihydraatteja pienemmiksi molekyyleiksi. Kasvissyöjäeläimillä taas on amylaasia syljessään, jotta hiilihydraattien pilkkoutuminen alkaisi aikaisin, sillä ne ovat kehittyneet syömään nimenomaan kasvispitoista ravintoa.
Ravintoaineet imeytyvät ohutsuolen seinämien läpi. Koiran paksusuoli on lyhyt ja sallii vain vähän käymistoimintoa. Mikrofloora paksusuolessa imee ylimääräiset ravinteet, mutta kuidun pilkkomiskyky on alhainen
Koirat käyttävät hyvin rasvoja energianlähteenään ja ovat kehittyneet hyödyntämään proteiinirikasta ruokavaliota.
Monet markkinoilla olevat koiranruuat perustuvat nykyään viljoihin. Näissä on paljon hiilihydraatteja sekä tärkkelyksenä että kuituina. Perinteinen koiranruoka sisältää yleensä kohtalaisia määriä rasvoja, ja myös kasviksia sekä eläinproteiinia, ja on voimakkaasti prosessoitua. Vom og Hundemat sisältää paljon proteiineja ja rasvoja, jotka kaikki tulevat suoraan raa’asta liharavinnosta.

Rasvat ovat hyviä!

Normaalipainoisen koiran elimistössä on varastoituneena 50-kertaisesti enemmän kaloreita rasvana kuin hiilihydraatteina. Rasva on siis pääasiallinen energianlähde ja siten kriittisin suhteessa aktiivisen koiran suorituskykyyn. Mutta entäs rauhalliset koirat? Rasvoissa on enemmän kaloreita kuin hiilihydraateissa, mutta polttamattomat hiilihydraatit pitää varastoida rasvana, ja tämä muutos tapahtuu maksassa. Tärkkelyspitoinen ruokavalio tuottaa epävakaan verensokeripitoisuuden, ja koira ei koe itseään kylläiseksi. Kokemus on osoittanut, että koira ei liho syödessään raakaruokaa.

Oikea proteiini – vahvat rakennuspalikat

Eläimen solut ovat samanlaisia ja niiden koostumus eroaa kasvien soluista. Esimerkiksi eläinproteiinin sisältämä aminohappokoostumus on lähempänä koirien tarvitsemaa koostumusta. Koirien aineenvaihdunta kykenee tuottamaan monia aminohappoja, mutta ei niin kutsuttuja oleellisia aminohappoja. Siksi on tärkeää, että kyseiset aminohapot löytyvät koiran ruokavaliosta. Nämä aminohapot ovat rakennuspalikoita koiran elimistössä, ja niitä löytyy koiran ihosta, karvoista, lihaksista, elimistä, hormoneista, entsyymeistä ja verestä. Kasvisproteiinissa on hyvin vähän oleellisia aminohappoja, ja siten se ei toimi hyvin rakennuspalikkana.

Mitä sanoo eläinlääkäri?

On olemassa monia hyviä koiranruokia ja on olemassa monia ei niin hyviä koiranruokia, ja olemme varmoja, että sinä tiedät mikä on hyväksi sinulle ja koirallesi. Yhdistämällä raakaruokaa ja kuivaruokaa on havaittu saavutettavan erittäin hyvä ruokavalio. Jos haluat tutustua ja tutkia aihetta syvemmin, voimme suositella useita puolueettomia tahoja ja tutkimustuloksia, joiden uskomme antavan hyvän kuvan oikeasta koiranruuasta.

Kysymyksiä ravinnosta

Raakaruoka ei ole sama kuin kostearuoka. Raakaruoka on tuoretta, kun taas kostearuoka on yleinen termi kypsennetylle ja prosessoidulle ruualle – ja ikävä kyllä monet ravintoaineet menetetään kypsennyksen yhteydessä. Viljoja on usein lisätty pitämään ruoka kosteana ja siten ruoka on suhteellisen tärkkelyspitoista. Vom og Hundemat on eläinperäistä, tuoretta raakaruokaa, joka on pakastettu välittömästi valmistuksen jälkeen, säilyttäen siten sen korkean ravintoainekoostumuksen.
Sekoitettuna kuivaruokaa ja Vom og Hundemat:ia?
Kaikki tuotteemme ovat hyvin sovellettavissa lisäruokana, osa tuotteistamme on sovellettavissa ainoaksi ruuaksi. Voit sekoittaa VOM:ia kuivaruokaan omasta mielestäsi sopivassa suhteessa juuri sinun koirallesi. On parempi sekoittaa jokainen ruoka, sen sijaan että antaisi koiralle kuivaruokaa aamulla ja lihaa illalla.
Jos haluat vaihtaa kuivaruuasta lihaan, voimme iloksesi kertoa, että monet koirat sietävät muutoksen hyvin heti. Mutta jos taas haluat siirtyä kosteasta ruuasta kuivaruokaan, suosittelemme, että tämän muutoksen tekeminen tapahtuisi asteittain lisäämällä kuivaruokaa sekoitettuna kosteaan ruokaan, jotta vältytään koiran vatsaongelmilta. Lue lisää eri sekoituksista Tuote-sivultamme.

Kaikki tuotteemme ovat hyvin sovellettavissa lisäruokana, osa tuotteistamme on sovellettavissa ainoaksi ruuaksi. Voit sekoittaa VOM:ia kuivaruokaan omasta mielestäsi sopivassa suhteessa juuri sinun koirallesi. On parempi sekoittaa jokainen ruoka, sen sijaan että antaisi koiralle kuivaruokaa aamulla ja lihaa illalla.
Jos haluat vaihtaa kuivaruuasta lihaan, voimme iloksesi kertoa, että monet koirat sietävät muutoksen hyvin heti. Mutta jos taas haluat siirtyä kosteasta ruuasta kuivaruokaan, suosittelemme, että tämän muutoksen tekeminen tapahtuisi asteittain lisäämällä kuivaruokaa sekoitettuna kosteaan ruokaan, jotta vältytään koiran vatsaongelmilta.

Lue lisää eri sekoituksista Tuote-sivultamme.

Meidän tuotteistamme ei löydy mitään taulukoita, sillä on mahdotonta luoda taulukkoa, joka kertoisi paljonko ruokaa juuri sinun koirasi tarvitsee päivittäin. Energiantarve ei ainoastaan vaihtele rodun, iän, aktiivisuustason tai koiran sukupuolen mukaan, vaan mukana on myös yksilöllinen vaihtelu eri yksilöiden välillä. Tutkimukset ihmisten lepotilan aineenvaihdunnasta ovat osoittaneet, että ihmisen energiantarve voi olla toiseen ihmiseen nähden kaksinkertainen, vaikka muutoin olosuhteet ovatkin samanlaiset.
Paras tapa ruokamäärän määrittämiseen on kokeilla ja seurata paljonko ruokaa koirasi tarvitsee, ja säätää määrää iän ja aktiivisuuden mukaan. Muista, että koirasi energiantarve ei ole vakio. Koiran pitäisi olla hyvässä kunnossa ja kokeiltaessa kylkiluiden pitäisi tuntua.
Ruoki koiraasi useamman kerran päivässä: erittäin hyvä tapa on jakaa päivittäinen annos kahteen. Kahdesti ruokkimisen syy ei ole ainoastaan se, jos haluat kasvattaa koirasi ruuan määrää, vaan kahdesti ruokittaessa myös ravintoaineiden imeytyminen on tehokkaampaa

Yleisin virtsakivien muoto on struviitti (80%): ne ovat magnesiumkristalleja, jotka muodostuvat ja siirtyvät virtsateitä pitkin rakkoon. Siellä ne voivat kasvaa ja tulla suuriksi. Virtsakivet ovat erittäin kivuliaita ja voivat tuottaa paljon vaivoja, kun rakko ei tyhjenekään enää kokonaan. Struviitti muodostuu vain jos pH on 6.6 tai korkeampi, mutta liukenee jos hapokkuus lisääntyy. Tyypillinen pH-taso lihansyöjällä on noin 6, ja virtsakiviä ei muodostu, vaikka ruokavalio sisältäisi merkittävästi magnesiumia. Vom og Hundemat:iin ei ole lisätty magnesiumia. Luonnollinen määrä vaihtelee välillä 200-300mg/kg Mg naudan ja hevosen pötsissä ja 350-450 mg/kg Mg muissa tuotteissamme.

Vom og Hundemat ei tuota ruokaa, joka olisi erityisesti suunniteltu koirille, joilla on virtsakiviä. Koirat jotka syövät VOM-sarjan tuotteita, omaavat pH arvon, joka on niin alhainen (alle 6,6), että struviitteja ei muodostu.

Monet ihmiset miettivät, onko tarpeen lisätä lisäravinteita VOM-sarjan tuotteisiin varmistaakseen, että heidän koiransa saisi kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Yleensä kysymys on öljyistä, vitamiineista ja mineraaleista. VOM-sarjan tuotteet omaavat rasvahappoja ja tärkeää Omega-3 rasvahappoa (lohi) ja Omega-6 rasvahappoa (kana). Suosittelemme, että lisäät Omega-3 lisäravinnetta tuotteisiin, jotka eivät sisällä lohta. Lisäämällä niihin kalan Omega-3 öljyä varmistat, että koirasi saa tarpeeksi tärkeitä DHA- ja EPA-rasvahappoja. Lisäämällä 5ml / 20 kg koiran painoa kohden päivittäin on riittävästi. Öljyä ei kuitenkaan ole tarpeen lisätä, jos ruokit koiraasi tuotteellamme, joka sisältää lohta. Myöskään kasvisöljyä ei ole tarpeen lisätä.
Kaikkiin Vom og Hundemat –sekoituksiin on lisätty esiseos, jotta voimme varmistaa, että koiran päivittäinen mineraalien ja vitamiinien tarve täyttyy sen kaikissa elämänvaiheissa. Liha ja erityisesti maksa ja luut sisältävät runsaasti mineraaleja ja vitamiineja, joita koiran keho ei voi itse tuottaa. Oikeat määrät kalsiumia ja fosforia ovat erityisen tärkeitä. Siksi me analysoimme ja tasapainotamme Vom og Hundemat -tuotteet, jotta voimme varmistaa, että ruokamme tarjoaa oikeat määrät mineraaleja ja vitamiineja.
Tutkimukset osoittavat, että ylimääräisillä vitamiini- ja mineraalimäärillä ei ole suoraa terveyttä parantavaa vaikutusta. Siten ei ole mitään perustetta lisätä ylimääräisiä ravintoaineita jo valmiiksi tasapainotettuihin ruokiimme.

Vinkkejä

Anna koirallesi ruokaa, joka on suunniteltu aktiiviselle koiralle (20% rasvaa ja 30% proteiinia), jos ruokit koiraa kuivaruualla.
– Syötä koiraasi useammin kuin kerran päivässä. Tämä parantaa ruuan imeytymistä ja siten auttaa enemmän kuin vain ruuan määrän lisäys. Hyviä tuloksia voidaan saada vain jakamalla päivittäinen annos kahdeksi annokseksi.
– Lisää vain minimimäärä vettä ruokaan. Suuri määrä vettä lisää ruuan määrän tunnetta ja siten koiran kylläisyyden tunnetta, mutta ruuan energiatiheys laskee.

– Jos koirasi on ylipainoinen on vain yksi tapa ratkaista asia: anna vähemmän ruokaa. Jos koirasi on lihava, silloin koira yksinkertaisesti saa liika ruokaa suhteessa energiantarpeeseen. Suosituksemme on, että annat koirallesi paljon liikuntaa ja ruokit sitä joko meidän ACTIVE proteiinirikkaalla ruualla tai DIGESTIVE:llä.
Vom og Hundemat sisältää enemmän vettä (luonnollista, ei lisättyä) ja enemmän rasvoja kuin kuivaruoka. VOM sarja sisältää vain eläinperäisiä proteiineja ja ei ollenkaan hiilihydraatteja (pois lukien DIGESTIVE). Proteiinitaso VOM-sarjan tuotteissa prosentteina on sama kuin kuivaruuissa (24-32%).

Spørsmål om ernæring?

Bilde av Marte Heilemann, Produktansvarlig VOM og hundemat

Marte Heilemann

Tuotepäällikkö